Együtt – Szövetségben

,,NATO az iskolatáskában címmel rendezett konferenciát a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) székesfehérvári szervezete a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A rendezvényt megelőzően “Együtt – Szövetségben” címmel a Magyarországon NATO kötelékben szolgálatot teljesítő egységeket bemutató kiállítást mutattak be a konferencián megjelent érdeklődőknek. A szervezők prof. dr. Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnökét és Tömböl László nyugállományú vezérezredest, a Magyar Hadtudományi Társaság elnökét kérték fel a kiállítás megnyitására és méltatására.

Professzor dr. Vizi E. Szilveszter, a MAT elnöke köszöntötte a vendégeket, elsődlegesen a konferenciára érkező fiatal érdeklődőket. Mint elmondta, rendkívül fontos, hogy minél több fiatal érdeklődjön a NATO, a honvédelem és a biztonságpolitika kérdései, aktualitásai iránt. Rövid köszöntőjében az elnök emlékeztetett arra, hogy a magyarok körében népszerű az észak-atlanti eszmeiség, Magyarország NATO-tagsága, szövetségi köteléke. ,,A magyarok a legnagyobb szavazati aránnyal tettek tanúbizonyságot a NATO mellett, hiszen a szavazók 83 százalékban igent mondtak a tagságra a népszavazáson. Prof. dr. Vizi E. Szilveszter hangsúlyozta: a Magyar Atlanti Tanács rendkívül sokrétű feladatot lát el az euro-atlanti értékrend ismertetésére, terjesztésére, kétoldalú kapcsolatok erősítésére érdekében. ,,A kiállításon látható katonai szervezetekkel együttműködésünk folyamatos, a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) és a pápai Nehéz Légi Szállító Ezred tevékenységét figyelemmel kísérjük – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter. Köszöntőjében kiemelte, hogy a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének immár sokadik programjához csatlakoztunk, a kiállítás készítőinek pedig gratulált a kiváló alkotói munkájukhoz.

A MAT elnökének megnyitója után Tömböl László méltatta azoknak a katona szervezeteknek a munkáját, amelyek NATO-, illetve egyéb nemzetközi szervezetekként hazánkban teljesítenek szolgálatot. A pápai légi szállító ezred, a budapesti katona-egészségügyi kiválósági központ mellett kiemelte a székesfehérvári NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) tevékenységét. Mint hangsúlyozta, a kiállítás gazdag képanyaga kiválóan illusztrálja ezeknek az egységeknek és az ott szolgálatot teljesítő katonáknak a munkáját, hétköznapjait. Reményét fejezte ki, hogy a NATO az iskolatáskában címmel meghirdetett konferencia sorozat jó szolgálatot tesz az észak-atlanti szövetséggel kapcsolatos ismeretterjesztés érdekében, illetve a program anyagai, előadásai segítik az iskolák, tanintézetek témával kapcsolatos oktatói munkáját. 

K. A.