Közlemény

Iain Lindsay: Széles körű biztonsági megállapodás megkötésére törekszünk az EU-val a Brexit után.

Őexcellenciája Iain Lindsay, Őfelsége Magyarországra akkreditált nagykövete a Magyar Atlanti Tanács (MAT) által szervezett teadélutánon, Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást “Az Egyesült Királyság és Európa a biztonságos közös jövőért” címmel. Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a MAT elnöke mutatta be a több mint nyolcvan érdeklődőnek a nagykövetet, kiemelve annak elkötelezettségét a biztonságpolitika iránt. Az akadémikus külön elismeréssel adózott Iain Lindsay nyelvtanulási szenvedélyének. 

Az elsősorban a MAT tagságából, diplomatákból, biztonságpolitikai szakemberekből álló közönség előtt Iain Lindsay magyar nyelven foglalta keretbe előadását, annak bevezető és összegző részét is magyarul elmondva. Az első sorban az Egyesült Királyság és az EU, valamint a NATO közös biztonságpolitikai törekvéseit elemezve a nagykövet külön részben méltatta az országaink közötti nagyon szoros és sikeres együttműködést. Reményét fejezte ki, hogy a meglévő rendkívül szoros intézményi korlátok nem fogják akadályozni a lehető legjobb egyezmény elérését. Magyarország szerepét vizsgálva elismerte hazánk haderő fejlesztési törekvéseit és a V4 együttműködésben betöltött szerepünket. A Brexit utáni törekvésekről elmondta, hogy országa továbbra is tagja marad a közös biztonságunk megteremtésében és fenntartásában rendkívül komoly terheket vállaló NATO-nak, ugyanakkor kiemelte, hogy a formálódó közös EU haderő és az Észak Atlanti Szervezet fegyveres képességei között a lehető leghatékonyabban kell kizárni a duplikációkat.  

Egy, a Brexit visszavonhatóságáról feltett kérdésre válaszolva Iain Lindsay Theresa May brit kormányfő múlt szombati álláspontját idézte: “Az Egyesült Királyságban az embereknek erőteljes meggyőződésük, hogy ha egyszer hoztak egy döntést, akkor a kormánynak nem az a dolga, hogy szembeforduljon velük, és közölje, hogy rosszul döntöttek”.