A MAT támogatja a honvédelmi költségvetés növelését

A Magyar Atlanti Tanács (MAT) határozottan támogatja a Kormány azon törekvését, hogy a honvédelmi költségvetés a hazai GDP 2 százalékára növekedjen. Prof. dr. Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémián megtartott éves rendes közgyűlésen – az elnökség javaslatát tolmácsolva – kérte a szervezet tagjait, hogy szavazzanak a felvetésről, amelyet a megjelentek egyhangúlag támogattak. A rendezvényen “Új veszélyek és új válaszok. A hibrid fenyegetés és a változó terrorizmus hatásai, kormányzati, társadalmi és egyéni reakciók” címmel előadást tartott dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A MAT közgyűlésen felszólaló prof. dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a szervezet elnöke megnyitójában utalt arra, hogy a Magyar Atlanti Tanács az elmúlt egy esztendőben is számos rendezvény szervezésében, megrendezésében vállalt kulcsfontosságú szerepet. Úgy vélte, hogy a szervezet tevékenysége illeszkedik a magyar állampolgárok két évtizeddel ezelőtti akaratához, amikor a népszavazáson a szavazók 83 százaléka igent mondott a csatlakozásra. A MAT elnöke hangsúlyozta: azóta is azt tapasztalja, hogy az emberek többsége a mai napig az euro-atlanti gondolatvilágot támogatja. Az atlanti gondolat, az atlanticizmus azóta is változatlanul népszerű a magyarok körében – tette hozzá a MAT elnöke, kiemelve: az atlanti eszmeiséget az eddigi magyar kormányok és az országgyűlési képviselők döntő többsége is mindenkor támogatták. Hangsúlyozta: az eltelt időszakban a Magyar Atlanti Tanács rendkívül sokrétű feladatot látott el az euro-atlanti értékrend ismertetésére, terjesztésére, kétoldalú kapcsolatok erősítése érdekében. 

“A Magyar Atlanti Tanács egy jellegzetes civil szervezet. Mi hidat alkotunk a közvélemény és a kormány között, az állampolgárt, az egyszerű embereket képviseljük. Ha szükséges, felemeljük hangunkat a NATO érdekében” – jelentette ki a MAT elnöke. Beszédében az elnök kérte a tagság támogatását és segítségét ahhoz, hogy a szervezet jövőre méltó módon tudjon megemlékezni a NATO hetven évvel ezelőtti megalapítására, illetve hazánk két évtizeddel ezelőtti csatlakozására.  

A közgyűlés meghallgatta, majd szavazatával jóváhagyta dr. Kovács Árpádnak a Felügyelő Bizottság elnökének beszámolóját a szervezet gazdasági tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, illetve jóváhagyta az elnökség beszámolóját a MAT 2017. évi szakmai tevékenységéről, a tervezett költségvetésről, és megszavazta a következő év feladat és rendezvénytervét. 

K. A.